HISTÒRIA
Va ser una colònia romana que actualment és Barcelona. El seu nom complet és de Iulia Augusta Faventia Paterna Barcino.
Amb el pas de les conquestes i del temps, poblacions de territori català van acabar romanitzades del tot i Barcino va ser una d'aquestes ciutats, en l'època de l'emperador August.
ESTRUCTURA
La ciutat tenia la típica estructura romana, amb forma octogonal i amb una distribució en quadrícula dels habitatges i edificis que formaven la ciutat. La ciutat tenia unes 10 ha, era petita comparada amb les altres ciutats.
La ciutat es va alçar damunt d'un turó anomenat mont Tàber. Una de les produccions de comerç era el vi i també s'hi va conrear cereals. La pesca també es va practicar.
Estava envoltada per muralles amb torres i quatre portes. Hi havia dos carrers principals i formaven una creu. Al eix d'aquests dos carrers principals s'hi situava un monumental temple d'August que actualment s'hi conserven algunes columnes.
Parts més importants de la ciutat:
El fòrum: Estava situat aproximadament entre els carrers de la Libretaria, de la Pietat, de Sant Domènec del Call i de la Freneria. Aquest espai actualment inclouria el Palau de la Generalitat. Dedicat al culte imperial d'August.
Temple d'August: Estava dedicat al primer emperador i fundador de la ciutat de Barcino, August. Era un edifici rectangular, uns 35m de llarg per 17,5m d'amplada i amb dues columnes. Entre les columnes s'hi situava una imatge o escultura de l'emperador. Les cerimònies es realitzaven a l'exterior.
Aqüeductes: Hi havia dos aqüeductes que subministraven la ciutat. El mateix record dels aqüeductes ha perdurat en els noms d'alguns carrers com ara "dels Arcs" o "de les Voltes" etc.
Termes públiques: Actualment situades a sota la plaça de Sant Miquel, van ser donades a la ciutat per la família Minici Nata l'any 125 dC.
Necròpolis: Les famílies més riques de la ciutat feien monuments en honor al difunt a l'entrada de les ciutats. Es van trobar restes al voltant de les carreteres.
Les muralles: Tenien un perímetre de 1.270 metres, les entrades i les cantonades eren de forma rodona i la planta era de forma rectangular.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada