dilluns, 13 de gener del 2014

EMÉRITA AUGUSTA

HISTÒRIA 


Aquesta ciutat antiga romana va ser fundada el 25 a.C per l'emperador Octavi August. Va arribar a ser una de les ciutats més importants d'Hispania i del Imperi Romà.
La ubicació de la ciutat era perfecta ja que es va situar al costat del riu Anas (Guadiana) junt amb la desembocadura del riu Abarregas. 
Facilitava la construcció de ponts i es va convertir en un pas obligatori entre Bètica i el nord d'Hispania. S'hi trobaven matèries primeres, terres productives per l'agricultura, boscos... 
L'objectiu principal de construir aquesta ciutat va ser per assentar els legionaris més veterans de les guerres contra els càntabres i els àsturs. (Emerita prové dels licenciats de les guerres).
Era capital de la província Lusitània una de les tres províncies en que es dividia l'Hispània romana.  
A finals dels segles III i IV aquesta ciutat experimenta un renovat gràcies a la reforma de Dioclècia que la va convertir en la capital de Diòcesi, una de les ciutats més importants del món romà.






LA CIUTAT 

Amfiteatre: Va ser inaugurat l'any 8 a.C. Situat molt a prop del Teatre. Està construït amb  materials pobres(granit, maó i formigó) té unes dimensions considerables, medeix 126m x 102m.
Parts de l'amfiteatre: 

  • La pista (arena): Era on es feien els diferents espectacles i estava cobert totalment de sorra.
  • El soterrani (fossae): Situat a sota la arena. És el lloc on hi havia els magatzems per als decorats i les gàbies per les feres.
  • La graderia (cauea): Construïda per un sistema de galeries. S'hi podia accedir per unes escales. Una o més tribunes estaven reservades per l'emperador.






Teatre: És l'edifici més ben conservat i el més gran. Es va inaugurar el 16 a.C i s'ha anat reformant. La seva caueagraderia tenia capacitat per a 6.000 espectadors. El frons scaenae estava compost per dos pisos decorats amb columnes de marbre i una sèrie d'escultures de déus i retrats. 






Circ:  va ser construit al segle I d.C estava ubicat a fora de la muralla, al fons d'una call en el pendent de la qual es recolza dels costats de la graderia. Tenia la capacitat de 30.000 espectadors. Les seves proporcions són notables 440m x 115m. 
Parts del circ: 

  • La pista (arena): tenia l'extenció de 30.000m2. Estava dividida al mig per la spina. Sobre la spina normalment hi havien estàtutes de diferents déus.
  • La graderia (cauea): Estava situada al voltant de l'arena.
  • El puluuinar: Era on s'asseien la família imperial i els ciutadants més privilegiats.




Temple: És un edifici que pertany al foro municipal de la ciutat. Es va construir a finals del segle I a.C o a principis del segle I d.C en època augusta. Té un caràcter religios que encara es conserva avui en dia. Està format per una planta rectangular i està rodejat de columnes. A la seva construcció es va utilitzar principalment materials granítics. 





Aqüeducte: La seva funció principal era subministrar aigua al costat oest de la ciutat. Avui en dia, l'aqëducte es conserva en bon estat.




Pont romà: Es pot considerar com l'origen de la ciutat. Està situat sobre el riu Guadiana. En època romana es va ampliar la seva longitud varies vegades, com a mínim es van posar cinc arcs més perquè el camí no es tallés. Això ha fet que aquest pont arribi a 792 m de llarg, i convertint-se en un dels més llargs que es conserven actualment.